Waarom zijn mijn ramen 's ochtends beslagen?

Waarom zijn mijn ramen 's ochtends beslagen?

‘Sinds het ’s ochtends buiten frisser is, heb ik last van beslagen ramen. Is er iets mis met mijn isolatieglas?’ Deze vraag doemt ieder jaar rond oktober op. 

De vraag is logisch, want we zien opeens veel huizen waar de ramen ’s ochtends beslagen zijn. Maar kan dit kwaad? Het antwoord is afhankelijk van waar de condens zich bevindt. Aan de buitenzijde van de ramen, aan de binnenzijde of tússen het isolatieglas.

Condens aan de buitenzijde van uw ramen

De meeste condens zit vaak op de buitenste glaslaag van het dubbel (of triple) isolatieglas. Dit is goed nieuws. Het betekent dat uw isolatieglas goed werkt. Vriest het, dan zet de condens zich om in ijsbloemen. Dat is aan de buitenzijde van uw ramen niet erg.

Hoe ontstaan beslagen ramen?

Condens aan de buitenzijde van uw ramen ontstaat als het een koudere nacht is geweest en de luchtvochtigheid hoog is. De binnenste glaslaag is namelijk lekker warm terwijl die aan de buitenzijde koud is. Dit trekt waterdamp aan. Gelukkig kunnen we snel weer door de ramen kijken, want zodra de luchtvochtigheid afneemt en de temperaturen in de ochtend iets oplopen, verdwijnt de condens vanzelf. 

Geen last van condensvorming

Heeft u goed isolatieglas, maar heeft u op uw ramen géén condensvorming? Dan ligt uw woning waarschijnlijk in de wind of zijn uw ramen beschermd door een boom of een dakoverstek.

Condens aan de binnenzijde van uw ramen

Ervaart u vocht aan de binnenzijde van de woning, dan is het hoog tijd om te ventileren. Zeker bij woningen met sterk isolerende kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien is ventilatie van groot belang. Om snel van het vocht af te komen, zet u alle ramen en deuren een paar minuten tegen elkaar open. Het vocht verdwijnt als sneeuw voor de zon, maar zorg dat u daarna uw ventilatie structureel op orde brengt. Bijvoorbeeld met een draaikiepraam waar standaard vier ventilatiestanden op zitten of kies een vast raam met erboven een ventilatierooster.

Condens tussen de ruiten

Heeft u tússen de isolatieruiten te maken met vocht? Dan is er iets mis, want de spouw in het glas is luchtdicht afgesloten. Hier mag geen vocht tussen komen. Zit er tóch vocht, dan heeft u waarschijnlijk met een lek te maken. U heeft nieuwe ruiten nodig. Als u gelijk voor kunststof kozijnen kiest, profiteert u van aantrekkelijke subsidies. Bovendien weet u dan zeker dat u de komende 40 jaar niet voor de mussen stookt.

Bezoek de showroom

Wil u meer weten over draaikiepramen waar standaard ventilatiestanden op zitten of bent u benieuwd naar de mogelijkheden van vaste ramen, schuifpuien of openslaande deuren al dan niet met ventilatierooster? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bezoek de showroom aan de Lavendelweg 19 in Groningen.