Het belang van ventileren bij isolatie

Het belang van ventileren bij isolatie

Buiten is het koud en winderig. Als de voordeur opengaat, probeert u deze zo snel mogelijk weer te sluiten om de kou buiten te houden. Zeker met alle ziektekiemen in de lucht blijft u het liefst lekker binnen. Let op: ook daar kunt u ziek van worden.

De huizen zijn tegenwoordig veel beter geïsoleerd dan vroeger. Alles proberen we naadloos op elkaar aan te laten sluiten en we houden ramen en deuren potdicht. Bij oude houten kozijnen komt tocht via de kieren naar binnen, maar dit is natuurlijk geen gezonde lucht. Kortom: veel mensen krijgen binnenshuis weinig tot geen frisse lucht. De concentratie CO2 neemt toe. En er ontstaat vocht in huis. Dat ziet u aan condens aan de bínnenzijde van uw ramen. Een voedingsbodem voor schimmels.

Continue luchtstroom in huis

Daarom adviseert Koster Glas en Kozijnen behalve over isolatie ook over ventilatie. Het is belangrijk dat er altijd een continue luchtstroom in huis aanwezig is. Even de ramen tegenover elkaar openzetten, is geen ventileren. Dat is luchten. Zodra u de ramen sluit, stapelt de CO2 zich weer snel op. Het is belangrijk dat er continu schone lucht binnen komt en vieze lucht verdreven of afgezogen wordt.
De meeste nieuwbouwwoningen hebben mechanische ventilatie. Hierdoor worden vieze luchtjes uit bijvoorbeeld wc en keuken afgezogen. De vraag is hoe u continu frisse lucht binnenkrijgt. Belangrijk, want anders kunt u hoofdpijn krijgen of vermoeidheidsverschijnselen.

Draaikiepraam met vier ventilatiestanden

Om isolatie en ventilatie in balans te houden, zijn onze draaikiepramen standaard voorzien van vier ventilatiestanden. Boven vaste ramen, een schuifpui of openslaande deuren adviseren wij ventilatieroosters. Wij denken graag mee over de plaats van de ventilatieroosters zodat u geen trek in de nek voelt als u op de bank zit. Wilt u inbraakveilig ventileren als u niet thuis bent? Kies dan voor het PADK-beslag op het draaikiepraam. Het raam komt dan rondom 6 millimeter naar voren waardoor een luchtspleet ontstaat. Volledig volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Inbraakwerende en isolerende kozijnen

Bent u toe aan vervanging van uw houten kozijnen? Neem dan contact met ons op of bezoek de showroom aan de Lavendelweg 19 in Groningen en laat u informeren over onderhoudsarme kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien. We kijken meteen met u mee naar de juiste isolatie zodat u (zéker in de winter) gezond binnen kunt zitten.